Barnsäkra (rengörings) produkter

Oavsett om du väntar barn eller bara vill göra ett skifte till en mer hållbar livsstil finns det många naturliga alternativ för rengöringsprodukter som är idealiska för hushåll. Vi hjälper dig att hitta de bästa giftfria rengöringsprodukterna och DIY-alternativen för att hålla ditt hus rent och friskt, så du behöver inte oroa dig för att ditt barn, husdjur eller någon annan kommer i kontakt med skadliga kemikalier.

Hushållsrengöringsmedel med starka ingredienser dödar inte bara bakterier och tar bort hårda fläckar, de kan även påverka ditt barns hälsa på flera sätt.

  • Eksem. Barns hud är känslig och studier har visat att ämnen i hushållsrengöringsmedel och tvättmedel kan orsaka hudirritation.
  • Luftvägsirritation. Kraftiga ångor från hushållsrengöringsmedel kan irritera ditt barns luftvägar och förvärra allergi- eller astmasymtom.
  • Ögonirritation. Rengöringsmedel kan också irritera ditt barns ögon och orsaka rodnad.
  • Allergier. Vissa forskare tror att att ha ett hem som är för rent kan öka den långsiktiga risken för allergier hos ett barn. 

Här är några naturliga alternativ för barn (och husdjur) för att hålla ditt hus rent och säkert:

1. Vinäger – hjälten av naturliga rengöringsprodukter. Blanda ut den med vatten och använd för att rengöra fönster eller kranar och lägg till den på din ångmopp för att få det renaste golvet. Du kan också använda vinäger som naturligt sköljmedel för supermjuka kläder. Det är också bra för att hjälpa till att bevara tvättmaskinens livslängd.

2. Bikarbonat – ett annat viktigt naturligt rengöringsmedel som är bra att ha hemma. Blanda lika delar bikarbonat med vatten och använd för att rengöra handfat eller badkar. Är också effektivt för att rengöra fogar mellan klinkerplattor. 

baking soda glass jar

3. Citron – ett av de mest kraftfulla giftfria rengöringsprodukterna har du sannolikt redan hemma. Den ödmjuka citronen kan användas i många syften, bl.a. som ett alternativ till blekmedel. Lägg till en kopp citronsaft i tvätten för en uppfriskande doft, skär en citron i hälften och gnugga den över duschdörrarna för att ta bort mögel och vattenfläckar. Använd den andra halvan av citronen för att gnugga på dina kranar så att de blir ljusa och glänsande. Kort och gott: citronen är din bästa vän för rengöringen i hemmet!

lemon cut in half

4. Salt – blanda 5 matskedar salt med vatten och spraya på ditt duschdraperi för att ta bort mögel. Vi vet alla att citron och salt är en bra kombination (tequila, någon?). För att göra en enkel köksskrubb, blanda dessa två. Fungerar utmärkt för att skrubba rent träskärbrädor och ytor från orenheter och lukt. Ett annat tips är att hälla lite salt på en halverad grapefrukt och dra runt badkaret för ett rent, doftande badkar.

5. Eteriska oljor - ett av de bäst doftande, naturligt antibakteriella alternativen för hemgjorda rengöringsprodukter. Blanda 15-20 droppar olja med en tesked bakpulver och 300 ml vatten för att göra en naturlig luftfräschare eller lägg några droppar på en köksrulle och placera den i botten av papperskorgen för att dölja obehagliga lukter. Populära oljor att använda är: tea tree (bekämpar bakterier och virus), citron (antibakteriellt), rosmarin (antibakteriellt och antiseptiskt), vild apelsin (bekämpar fett), lavendel (naturligt antibakteriellt), eukalyptus (naturlig bakteriedödande), pepparmynta (antibakteriell), tall (naturlig rengöringsmedel), timjan (kraftfull mot bakterier) och kanel (antibakteriell och antiseptisk).

Leave a comment

All comments are moderated before being published

Shop now