En jämförelse av disktrasor
-vilken är bäst att använda?

Disktrasor, disktrasa, disktrasa tvättbar, disktrasa med tryck

Det finns lite olika typer av disktrasor som man kan använda sig av när man städar hemma, där alla har olika kvalifikationer och gör sig olika bra vid städning. En lista över de olika trasorna kan kanske hjälpa dig att få en bättre överblick över vad som finns på marknaden och vad som är bättre för dig i ditt val av disktrasor i din städning. 

Vi börjar med bomullstrasan, som inte är så vanlig men som kan förekomma i köket. Denna typ av trasa är inte antibakteriell och slits även snabbt då mögel lätt kan förstöra strukturen på trasan. Av alla olika trasor man kan använda så har den i bomull även lägst absorberingsförmåga. Om man får för sig att torka bort olja med en bomullstrasa så innebär detta att man inte kommer att få trasan helt ren igen, då olja är väldigt svårt att få bort från bomull.

Det finns även mikrofiberdukar som man kan torka med när man städar, vilket är väldigt vanligt. Denna är, liksom trasan i bomull, inte antibakteriell. Den ska dessutom inte köras i torktumlare då detta får mikrofiberna att smälta vilket senare påverkar hur effektiv mikrofiberduken är i slutändan. Det som är bra med mikrofiberduken är att den kan absorbera en del vätska vilket kan vara till fördel när man städar och ska torka en yta torr efteråt. När det kommer till att städa upp olja är denna inte att föredra då denna kräver andra rengöringsmedel för att få upp oljan. 

Idag i Sverige ser det ut att vara vanligt att använda en disktrasa gjord utav lin och bomull. Båda är gjorda från naturen och kan därför läggas i komposten när den är använd för sista gången. Den allra vanligaste disktrasan är dock gjord av cellulosa och bomull, där även denna går att lägga i komposten efter att man använt upp den. 

Disktrasor, disktrasa, disktrasa tvättbar, disktrasa med tryck

Förr var det väldigt vanligt att man använde papper för att städa hemma, eller för att torka upp något man spillt eller dylikt, vilket resulterade i en otroligt stor mängd papper som bara kastas bort efter användning. När man nu har denna disktrasa sparar man hela 17 hushållsrullar per disktrasa. Det bästa är att man kan lägga disktrasan i komposten så fort disktrasan blivit så pass smutsig att den inte riktigt blir ren längre.

En studie från Global Hygiene Council där man testade bakterier på olika disktrasor i bland annat Storbritannien, visade att 6 av 10 disktrasor innehåller farliga E kolibakterier vilket kan leda till magsjuka. De disktrasorna som vi har hemma innehåller mer bakterier än själva toalettknappen, visade studien, vilket säkerligen är en chock för många av oss. I denna studien kunde man fastställa att Storbritanniens disktrasor är de smutsigaste i världen, sett till hur mycket bakterier som de innehåller. Medan 40 procent av de tillfrågade i studien var medvetna om att deras disktrasor kunde innehålla höga nivåer av bakterier, så var det bara 15 procent av dessa som regelbundet körde de i tvättmaskinen på tillräckligt hög värme för att ta kol på alla bakterierna. 

För att få bort alla bakterierna från sin trasa kan man alltså antingen köra de i tvättmaskin och sedan torktumlare, eller faktiskt koka upp de. På så sätt säkerställer man att alla bakterierna försvinner och man kan börja städa igen med en i princip ny disktrasa. Vi tycker det är super med tvättbara disktrasor! 

Så när du städar, se till att använda en disktrasa utav bomull och lin eller bomull och cellulosa som du tvättar mellan varven för att undvika bakteriehärd på den. Se till att du inte heller mixar disktrasorna mellan olika användningsområden då detta ökar risken för att sprida runt bakterier i ditt hem. Du kan läsa mer om hur du undviker bakterier i ditt hem via disktrasan här, där vi även ger dig en lösning på hur du håller din disktrasa torr i köket mellan användningarna- allt för att
minimera risken för bakteriespridning

I vår webbshop hittar du disktrasor gjorda av cellulosa och bomull som är 100% återanvändbara och som kan tvättas både i maskin samt kokas. Vi erbjuder fyra olika disktrasor med olika tryck, där tre är i samarbete med Happy Sinks och det fjärde är ett tryck från oss. För oss är det viktigt med produkter som man kan återanvända om och om igen 🌿

Disktrasor, disktrasa, disktrasa tvättbar, disktrasa med tryck

FÅ 10% RABATT

Fyll i namn och mailadress för att få 10% på din första beställning!

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINS-
TABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK
RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x
SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINSTABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER