Julklappar, hållbara julklappar, sustainable Christmas gifts, Skosh, Diskmaskinstabletter

Tips på hållbara julklappar

Det finns väl inget bättre än hållbara, miljömedvetna julklappar? Eller varför inte julklappar som man vet att den andra verkligen behöver, men som inte behöver kosta en förmögenhet? 

Då är julklappar fyndade i en second hand butik något att föredra- både för planeten men också för plånboken! Förutom paketen i sig finns det även finurliga lösningar när det kommer till inslagningen av paket, som inte kräver nya resurser. 

Visste du till exempel att du kan använda tyg som inslagning istället för presentpapper? Eller varför inte återanvända det papper som redan blivit producerat, i form av gamla tidningar eller rentav gammalt presentpapper från förra julen eller förra kalaset. Det behöver inte köpas nytt papper då det redan finns en massa andra finurliga lösningar på inslagning. 

Hållbara julklappar

Och gällande snöre då? Det bästa är ju att använda ett snöre som inte är gjort utav plast, utan snarare är gjort utav trådar eller tyg. Det ser både fint ut och de håller sig fina ett långt tag, och vecklar sig inte så som plastsnören kan göra. Det skapar också en annan typ av känsla genom att använda sig av tygsnören eller trådsnören, och dessa är dessutom enkla att hitta second hand i alla olika former och mönster. 

Gällande julklapparna då? Året till ära har Klimatklubben och Medvetenkonsumtion utsett Årets Medvetna Julklapp för 2021*, vilket är “den pre-älskade klappen”. Det handlar om att allt redan finns där ute och redan har producerats: kläder, böcker, smycken, inredning, accessoarer och leksaker, med mera. Vi behöver inte konsumera nytt när det redan finns så mycket där ute, som inte tar onödiga resurser från jorden. Så vad passar väl bättre än lite tips på hållbara julklappar som går under just den titeln: pre-älskade klappar. 

Julklappar, hållbara julklappar, sustainable Christmas gifts, Skosh

Det är lätt att hitta fina inredningsdetaljer till exempel via second hand som man kan ge bort i julklapp. Vill man inte ge några ting i julklapp då personen i fråga kanske redan har allt eller vill hålla det minimalistiskt, funkar det utmärkt att köpa allt som behövs runt omkring en smakupplevelse. Kanske kan du köpa en korg och bestick på second hand och sedan köpa till något utav det personen i fråga tycker om. Te? Miljövänligt godis? Eller varför inte köpa en vacker mugg från en second hand butik och göra ett perfekt vinter-kit utav det? Varm choklad? Te? Kaffe? Det är superenkelt att hitta de perfekta julklapparna i en secondhand butik istället för att köpa nytt. Dessutom känns det som en mer personlig gåva då du har valt ut något med tanke, som inte så många andra har i sitt hem. 

Och vill man inte ge bort en smakupplevelse i julklapp kan man istället tänka på vad personen i fråga gillar att göra på sin fritid. Sticka? Virka? Plantera? Måla? Pyssla? Kanske kan du hitta en korg att göra till det perfekta pysselkitet till din vän. Det är något vi tror kan uppskattas mycket, särskilt att ha att sysselsätta sig med under julledigheten. 

Vi hoppas att du nu fått lite inspiration till jullappsinhandlingen. Och till vännen som älskar hållbarhet och miljövänlig städning har vi den perfekta julklappen: vårt allt-i-ett-paket som redan kommer i en låda perfekt att slå in- eller ge bort precis som den är. Denne finner du här.

Skoshs produkter i julformat

* ”Årets Medvetna Julklapp” kom till 2019 som ett alternativ till den klapp som Handelns Forskningsinstitut HUI utser baserat på de konsumtionstrender som finns varje år.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3