Tvättmedel: parfym och allergier

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

En del av oss är lite extra känsliga när det kommer till parfym och färgämnen i olika produkter, och en sådan produkt är exempelvis tvättmedel. Tvättmedlet kanske luktar fräscht och påminner om något ofarligt, när det i själva verket är något som kan framkalla allergier och hudirritation.

Allergier eller en känslighet för tvättmedel kan utvecklas från den första gången som du blir exponerad eller efter repetitioner av utsatthet från ämnet. Vad är lösningen på detta då? Det får du reda på i detta blogginlägg. 

Allergi till milda typer av allergener, som då brukar finnas i tvättmedel, brukar vanligtvis utvecklas över tid när man exponeras upprepade gånger. Men när du väl blivit allergisk krävs inte mycket för att en reaktion ska uppstå.

Förutom att byta till tvättmedel utan parfym och blekningsmedel kan man istället, som en lösning, köra maskinen på högsta värme för att få bort alla allergener som kan tänkas finnas kvar i maskinen efter att man kört med produkter som innehåller allergener. En annan lösning kan vara att använda tvättbollar istället för sköljmedel, som hjälper till att få bort det statiska i ens kläder.

För att gå lite djupare in på ämnet med parfymallergi så kan det vara värt att nämna att det är en typ av kontaktallergi, som drabbar ungefär en procent av hela befolkningen i Sverige. När det kommer till allergier så är parfymallergin den näst vanligaste kontaktallergin man kan ha. I värsta fall kan denna allergi leda till långa sjukskrivningar för en del personer. Det finns cirka 2500 olika parfymsorter, där minst 100 stycken av dessa är allergiframkallande när de kommer i kontakt med hud. 

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

Skulle det vara så att man istället får i sig ämnet genom inandningsluften så kan man få besvär som liknar de man får vid andra typer av allergi, såsom nysningar, rinnsnuva, irritation i ögonen, klåda i halsen samt huvudvärk. Får man eksem vid sin parfymallergi brukar dessa behandlas med mjukgörande krämer. Krämen hjälper huden att återställas och bildar dessutom en slags barriär mot ämnet. Vad som är att rekommendera är en kräm av det fetare laget som verkligen sjunker in i huden. Denna ska användas helst varje dag.

Ibland kan det även behövas en kortisonkräm för att dämpa inflammationen och utslagen samt lindra klådan, och om du har svåra handeksem kan det till och med bli så att man kan behövas ta kortisontabletter. Är det så att det är en astma som gör att du inte mår så bra av parfymer, kan det istället behöva behandlas med speciella astmamediciner. Allt detta får man hjälp med hos en läkare.

Vad som också är viktigt att veta angående allergier kopplat till tvättmedel är att kontaktexemen som man får inte beror på själva tvättmedelsmärket, utan snarare ämnena som finns i tvättmedlet. Och när man väl blir allergisk mot något i tvättmedlet så behöver det nödvändigtvis inte bara vara ett ämne som man är allergisk mot, utan det kan vara flera stycken på samma gång. 

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

De symptom som man ska vara uppmärksammad på när det kommer till allergisymptom, är följande: 
* Röd hud
* Hudirritation
* Kliande känsla
* Svullnad på området som varit i kontakt med allergener
* Varm hud
* Hud som gör ont att röra
* Bulor
* Blåsor

Allergi-symptomen kan dyka upp allt från bara några timmar efter att man blivit exponerad för ämnet man är känslig mot, eller så sent som 10 dagar efteråt. Detta försvårar såklart hela processen, om symptomen kommer först om 10 dagar efteråt. Men om man misstänker att man är allergisk kan man alltid boka en tid hos sin doktor för att få det kollat, där de gör lapptester på en för att komma fram till vad man egentligen är allergisk mot.

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

Men om det är så att du på plats får en allergisk reaktion, så kan du göra följande för att dämpa besvären:
* Tvätta det påverkade området med kallt vatten samt doftfri tvål
* Skölj av huden ordentligt
* Dutta huden torr efteråt
* Bär lösa kläder som inte sitter åt

Det finns även smidiga lösningar för att minimera risken att man får en allergisk reaktion eller rentav utvecklar en allergi mot något ämne, och det är att kika efter produkter som är särskilt framtagna för personer med en känsligare hy.  

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

En studie som gjordes i Finland visade att 10-40 procent av finländarna var överkänsliga mot dofter. Studier har även visat att över 150 miljoner EU medborgare lider av kronisk allergi, men att år 2025 tros hälften av oss EU medborgare vara påverkade av allergier. Vad är anledningarna till denna ökning kanske du tänker? Luftföroreningarna och ökning av kemikalier i våra produkter säger man ligger bakom den troliga ökningen.

För personer med astma är det inte konserveringsämnena som orsakar problem, utan snarare parfymdoften. Enligt en artikel kan folk med astma uppleva problem med parfymdoft, något som beror på retning av luftvägarna- men detta är inte allergi. Om det är så att ens astma förvärras av parfymer så beror detta på att man i grunden exempelvis har pollen- eller pälsdjursallergi, där parfymen senare blir en extra irritationsfaktor.

Vi har tidigare berört ämnet kring överdosering av tvättmedel (du hittar detta inlägget här) som även det kan leda till utvecklande av allergier. Det räcker alltså inte att bara ha ett tvättmedel som är fritt från parfym, utan det gäller också att man doserar rätt. Vi har bland annat haft detta mycket i åtanke när vi tagit fram vår doseringsskopa till vårt tvättmedel, så att du alltid vet att du doserar ditt tvättmedel rätt.

Idag är det väldigt vanligt att man letar efter tvättmedel utan parfym just för att försöka undvika problemet med allergier och eksem. Vi tycker själva att detta är väldigt viktigt sett ur en miljöaspekt men även för människan, det vill säga vi som i första hand är i kontakt med tvättmedlet. Våra tvättmedel för vit-och kulör är helt fria från parfymer och har ett fokus på hållbarhet där påsen som tvättmedlet kommer med dessutom kan sorteras som matavfall. För oss är det viktigt att alla kan använda våra produkter, så därför ärr särskilt vårt tvättmedel helt fritt från parfym så att alla ska kunna ha det hemma och tvätta sina kläder med det. Det är alltså ett tvättmedel som är skonsamt både mot dig och miljön- men tuff mot dina fläckar. 

allergier, parfymallergi, kontakteksem, tvättmedel allergi symptom, allergi tvättmedel utslag

FÅ 10% RABATT

Fyll i namn och mailadress för att få 10% på din första beställning!

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINS-
TABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK
RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x
SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINSTABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER