Vårstädning- för ditt hem och dig själv

Vårstädning, tips, välmående, städning, Skosh

Våren är runt hörnet och vad passar väl bättre än en härlig vårstädning? Få bort all damm och smuts som hunnit samlats under hösten och vintern, och rensa ut det som inte används längre. Vi är så redo för vårens städning och rensning, är du?

Vi är medvetna om att det kan kännas lite tungt med vårstädningen, då det är mycket mer att städa än det man annars brukar städa varje vecka. Här gäller det att man rensar på djupet och gör det arbete som sedan sätter grunden för resten av året. Vi kommer ge dig de bästa tipsen på vad som behövs städas och hur du ska gå tillväga- allt för att underlätta din vårstädning! 

Var börjar vi i hemmet då? Vi kan börja med sovrummet, då det alltid känns skönare att ha prickat av ett städområde så fort det är klart, innan man fortsätter på nästa. Det blir motiverande och man får plötsligt mer energi till att fortsätta städningen.

Så, vi börjar med sovrummet! Här kan du börja med att, om du har möjlighet, ta ut alla sängkläder och rista de så att allt damm försvinner. Även mattor och överkast är bra att rista för att få bort all smuts. När man gjort detta kan man dammsuga sängen samt golvet. Utöver detta finns det även några osynliga projekt som är minst lika viktiga att ta itu med i sovrummet- nämligen rensningen. Det är viktigt att rensa i sina lådor och se vad man kan skänka eller sälja och vad man vill behålla. Detta kan ta sin tid, men det är vanligtvis väldigt skönt när detta blivit gjort. Glöm inte att våttorka ovanpå garderober och på hyllplanen!

Efter sovrummet kan vi röra oss vidare mot köket, där det finns en del områden som behöver lite omtanke under vårstädningen de med. Vad man kan börja med är att rensa kylen, ett område vi har djupdykt in i tidigare och som du kan läsa mer om här. Det är en härlig känsla att öppna ett städat och organiserat kylskåp, och det är vad man ska sträva efter här. Se även över om du behöver avfrosta kyl eller frys. Torka även av skåpsluckorna, som man kanske annars lätt missar. Rengöring av fläkten är en annan sådan sak, som man lätt missar under veckostädningen. Har du en diskmaskin kan det även vara bra att ge denna lite extra kärlek genom att följa vår guide här. Detsamma gäller mikron som lätt kan bli smutsig och som man sällan kanske gör ren. Ge även den lite extra omtanke under din vårstädning. 

Vårstädning, tips, välmående, städning, Skosh

Efter köket kan vi gå vidare till badrummet, där vi kan gå över kalkavlagringarna som lätt uppkommer i badrummet. Häll lite ättikssprit på dessa områdena, låt de verka och skölj sedan bort det. Se även till att rensa avloppen. Har du torktumlare och tvättmaskin hemma är detta också ett ypperligt tillfälle att rensa dessa och skölja av facken. För att få en mer utförlig manual kring detta, kolla här. Rengör även handfatet och munstycket på din dusch.

Se även till att torka av köksstolarna med en fuktig trasa. Har du en bokhylla någonstans i ditt hem kan det även vara läge att rensa ut denna- vad vill du behålla, vad kan skänkas eller säljas? Detta tänket bör även appliceras på dina kläder när de rensar ut dessa under din vårstädning. En annan härlig sak att göra under denna städdag är att lägga undan alla vinterkläderna samt skorna i en kartong och sätta undan, och ta fram vårkläderna från sin vrå.

Ett område som är viktigt att ta hand om under vårstädningen och som verkligen kommer att göra skillnad är fönsterna. Eftersom det kan komma upp en massa damm när man rör sig runt om i lägenheten vid städningen hade vi rekommenderat att man tar fönsterna allra sist i städningen. Om du har möjlighet är det bra att dela på fönsterna också och rengöra där, då det- framförallt i äldre fönster- kan ansamlas damm och ibland även små kryp där. För en utförlig manual gällande fönsterrengöring se här. 

Vårstädning, tips, välmående, städning, Skosh

Har man en större familj är det ett utmärkt tillfälle att göra denna dag till en familjedag, där man delar ut ansvarsområden till alla, där man har ett gemensamt mål med aktiviteten- kanske gå på bio, gå på restaurang eller beställa hämtmat på kvällen?

Att rekommendera är att ta denna vårstädning på en lördag, då man får kvällen fri och dessutom har hela söndagen på sig att återhämta sig. Detta gäller såklart även om man bara är två eller tre som bor i hushållet- kanske bor du med dina vänner eller har en sambo? Dela då upp ansvarsområdena mellan er så att det blir lättare och framförallt roligare.

Vi vill även poängtera det ämne som vi har berört i ett tidigare blogginlägg: att städning hänger ihop med ens välmående. Studier har nämligen visat att ett städat hem inger känslor såsom lugnhet samt en känsla av välmående. När man städar och organiserar så tar man kontroll över ens miljö och skapar en miljö som får en att fokusera bättre- vilket får en att även må bättre. Städning kan även få en på bättre humör, då det ger en känsla av nöjdhet och förverkligande. Så att vårstäda ger bara ett positivt utfall med inte enbart ett städat hem, utan lämnar även en härlig känsla hos en själv. 

Vårstädning, tips, välmående, städning, Skosh

Vi har guider för alla områden, nedan hittar du guide för exakt det städområdet som du ska ta dig an härnäst:

Inlägg om städning kopplat till välmående

Hur man rengör ugnen på bästa sätt

Hur rengör man sin tvättmaskin optimalt och miljövänligt 

Hur man rengör sin diskmaskin på bästa sätt 

Hur du får blänkande rena fönster med ett bra fönsterrengöringsmedel 

Gör köket fint och strukturerat

Få ett skinande rent badrum 

Vårstädning, tips, välmående, städning, Skosh

FÅ 10% RABATT

Fyll i namn och mailadress för att få 10% på din första beställning!

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINS-
TABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK
RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x
SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER

HELA SORTIMENTET

RENGÖRINGSMEDEL 

Flaskor + Tabletter

VISA PRODUKTER

DISKMASKINSTABLETTER

Plastfria

VISA PRODUKTER

PROBIOTISK RENGÖRING

Aktiva ingredienser 

VISA PRODUKTER

HAPPY SiNK x SKOSH

Städtillbehör

VISA PRODUKTER

TVÄTTMEDEL

Allergi- och barnvänligt

VISA PRODUKTER