Hur Man Rengör Sin Diskmaskin På Bästa Sätt

Hur Man Rengör Sin Diskmaskin På Bästa Sätt

Kanske har du aldrig reflekterat över det, kanske är du medveten om det men är dålig på att faktiskt ta tag i det. Oavsett hur det ligger till så kommer vi i detta inlägg gå igenom hur man på hur man kan rengöra diskmaskinen på bästa sätt och vad som är bra att tänka på. 

Hur ofta ska man rengöra en diskmaskin då, kanske du tänker. Det optimala vore faktiskt om man städade sin diskmaskin var fjärde månad för att öka livslängden på maskinen och hålla den fräsch och undvika att den börjar lukta illa. Vill man vara mer ambitiös är det ännu bättre om man lyckas få in ett tillfälle varje månad där man rengör sin diskmaskin. Så vad kan man göra för att se till så att diskmaskinen mår bra och att disken håller sig sådär ren som man vill ha den? 

Till att börja med kan man ta loss alla de lösa delarna i maskinen och göra rent de med diskmedel och en diskborste. Vad man inte får glömma är spolarmarna vilka är de små hålen där vattnet sprutas ut, där kalk lätt kan fastna. Enklast är att rengöra hålen med tandpetare för att vara säker på att all smuts försvinner därifrån. När alla de lösa delarna är vidgjorda går du vidare till insidan av diskmaskinen med en trasa och tvättmedel, eller om man hellre vill: utspädd ättika. Här kan man också fånga upp gamla matrester som ligger i maskinen och se till så att diskmaskinen blir helt ren, innan man ger sig på ramen som finns i luckan när man stänger diskmaskinen. Det är lätt att glömma denna, men faktum är att det samlas bakterier även här från glas och koppar.  

Som vi alla vet finns det hur många rengöringsmedel som helst där ute för att göra rent diskmaskinen- men hur många av dessa är egentligen miljövänliga? Vi kommer rekommendera ingredienser som är bra både för din maskin och miljön, nämligen ättika och bikarbonat. För att få en skinande ren maskin som dessutom håller din disk ren efteråt behöver du enbart 1 deciliter ättika och 1 matsked bikarbonat, som du kan strö ut i maskinen för att sedan köra den tom. Vill man göra en ännu mer övergripande städning av sin diskmaskin rekommenderar vi att man kör 2 matskedar citronsyra i diskmedelsfacket först i en tom maskin med citronsyran för att sedan köra maskinen en sista gång helt tom utan citronsyran innan man är klar. Ett tips för att undvika dålig lukt och mögelbildning efter att man grundligt rengjort sin diskmaskin är att låta luckan vara öppen mellan varje körning. Vill man ha ännu fräschare disk kan man dessutom även lägga citronskal eller delar av citron i bestickkorgen som fräschar upp diskmaskinen och gör dessutom att det luktar gott när luckan öppnas efter körning.

Kanske har du även funderingar kring diskmaskinssaltet, om det har någon inverkan på renligheten av disken? På sätt och vis hänger den ihop med hur ren din disk blir. Om du har hårt vatten där du bor kan du behöva tillsätta diskmaskinssalt för att undvika kalkränder på din disk. Men om du har mjukt vatten är diskmaskinssalt inget som du behöver tillsätta. Om du istället upplever att disken är blöt varje gång du öppnar maskinen kan detta bero på att det behöver tillsättas spolglans, där vår rekommendation är att använda ättikssprit på 12% då den är effektiv men framförallt miljövänlig. 
Sist men inte minst är det såklart viktigt att även torka av utsidan av maskinen. Efter det är man klar med helstädningen av sin diskmaskin och har dessutom förlängt livslängden på den! Så nu är du redo att köra din diskmaskin fylld med disk utan att det luktar illa efteråt. Glöm inte att köpa hem dina diskmaskinstabletter utan plasthölje inför premiärkörningen av din städade diskmaskin!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

1 of 3