Hur Mycket Tvättmedel Behöver Man Egentligen?

Hur Mycket Tvättmedel Behöver Man Egentligen?

Hur mycket tvättmedel behöver man egentligen för sin tvätt? Att dosera rätt är faktiskt viktigare än man kan tro. Dagens tvättmedel är tillverkade för att vara så effektiva som möjligt i små mängder, vilket innebär att man behöver mindre tvättmedel än man faktiskt tror. Kanske har man en maskin som redan gör jobbet åt en då den erbjuder automatisk dosering, men har man inte en sådan tvättmaskin kan det vara bra att ha koll på tipsen som vi kommer att gå igenom. 

Om man överdoserar kan detta leda till en mängd olika följder för människan, kläderna men även miljön. Överdosering kan till exempel leda till mögel i tvättmaskinen men även i kläderna. Det kan även bidra till allergier och hudirritation- trots att man kanske inte haft liknande problem tidigare. 

Hur ska man då gå tillväga för att få rätt mängd tvättmedel för sina kläder? Till att börja med kan man ha koll på vilken typ av hårdhetsgrad man har i sitt vatten, då detta påverkar hur mycket man ska använda i slutändan. 80% av vattnet i Sverige är mjukt, men man kan enkelt ta reda på om vattnet i ens kommun är mjukt genom sin kommuns hemsida. Genom att ta reda på ditt vattnens hårdhet kan du förhindra att använda för mycket tvättmedel och på så sätt spara in på tvättmedel, vilket är bra ur en hållbarhetssynpunkt då det minskar avfallet och dessutom ser till att det inte kommer ut för stora delar av tvättmedel i vårt avloppsvatten.

När man överdoserar finns det en risk att tvättmedelsrester stannar kvar i ens kläder, vilket kan leda till allergiska reaktioner på ens hud. Gammalt tvättmedel som sitter kvar i kläderna kan även orsaka lukt och faktiskt- tro det eller ej- bli anledningen till att kläderna börjar mögla. Överdosering innebär också en risk för tvättmaskinen där rester kan lämnas kvar i maskinen vilket kan leda till mögel och på lång sikt även orsaka skada inuti maskinen. Det finns med andra ord mycket man kan undvika bara genom att dosera rätt i sin tvättmaskin. Överdosering har dessutom inte bara negativ verkan på vanliga kläder, utan även träningskläder. När man överdoserar fastnar tvättmedlet i kläderna vilket försvårar processen att få bort den illaluktande doften.  Något annat att undvika när man tvättar träningskläder är att använda sköljmedel, som förstör fiberna i kläderna. När du senare tar ut tvätten från maskinen bör den hängas upp för att torkas och inte köras i torktumlare. 

Förutom hårdheten på vattnet kan det även vara bra att ha koll på vilken typ av tvättmaskin det är man har. Om du har en frontmatad tvättmaskin brukar denne i regel förbruka mycket mindre vatten jämfört med en toppmatad tvättmaskin, vilket vidare påverkar hur koncentrerat tvättmedlet kommer att vara under programmets gång. Självklart spelar även mängden tvätt en stor roll i hela ekvationen, där man behöver mindre tvättmedel om man kör en halvfull maskin jämfört med en full sådan. Även graden av smutsighet påverkar hur mycket tvättmedel som du behöver. Men genom att dosera rätt är du skonsam mot dig själv och din hud, skonsam mot miljön, undviker fläckar på kläderna från tvättmedel och dessutom sparar du även pengar. 

I allmänhet brukar man säga att det behövs 35ml flytande tvättmedel för en normal smutsad tvätt om du har medelhårt vatten. Men för att vara på säkra sidan bör man kolla upp hårdheten i ens vatten och sedan dosera rätt utefter det. Att dosera rätt var vårt fokus när vi tog fram vårt tvättmedel i form av pulver, där vi även har tagit fram en doseringsskopa för att underlätta så att man doserar rätt, som ersätter den traditionella tvättbollen. Vi erbjuder tvättmedel både för vit-och kulörtvätt. Genom att ha vårt tvättmedel hemma behöver man aldrig överdosera igen, och är dessutom skonsam mot sig själv men även miljön. Tillsammans minskar vi överdoseringen och gör oss och miljön en stor tjänst! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3